Het is tijd dat Ugchelen een keer schoon wordt

STENTOR- Milieuwethouder Michael Boddeke verwacht dat de vervuiling geen gezondheidsrisico’s oplevert.
 
Deze vervuiling ligt behoorlijk diep.’ De bodem is vervuild op een diepte van tien tot twaalf meter. Het grondwater stroomt op twee meter diepte.

De wasserij waar de vervuiling van afkomstig is, droeg als laatste de naam Altena en grensde aan de voormalige papierfabriek en latere wasserij de Hamermolen. Wasserij Altena brandde in het midden van de jaren negentig af. De vervuiling ontstond voor 1980. Erfgenamen van de laatste eigenaar zijn niet aansprakelijk. De overheid draait voor de saneringskosten op. Daar zit ook een voordeel aan zegt Ron Nap van de gemeente Apeldoorn. ‘Omdat er nu niemand verantwoordelijk is kunnen we zo nodig haast maken.’

Het heeft volgens Nap nu geen zin om adviezen te geven om wel of niet te graven in tuinen of grondwater op te pompen. ‘We moeten eerst onderzoek van de GGD afwachten. Je zou omwonenden nodeloos bang maken.’ Hij hoopt dat de resultaten voor woensdagavond 7 februari bekend zijn. Dan houdt de gemeente Apeldoorn een informatieavond voor de ongeveer 300 huishoudens uit het vervuilde gebied.

Aanpak van de vervuilde bodem en grondwater gaat deel uitmaken van een groter plan dat er voor moet zorgen dat in 2030 alle ernstig vervuilde locaties in Apeldoorn gesaneerd of beheersbaar zijn.

Grote saneringsprojecten zijn bijvoorbeeld de voormalige Spartafabriek en Amefa. In Ugchelen zijn dat twee voormalige naast elkaar gelegen vuilstorten achter het Lukasziekenhuis, Hokatex (al gesaneerd), Texoclean (moet gauw beginnen), chemicaliënbedrijf Breustedt (gemeente is in overleg met projectontwikkelaar), Garage de Wit en Garage Van Kampen aan de Methusalemlaan (onderzoek nog bezig). Hoewel dorpsraadvoorzitter Wim de Haas erg is geschrokken van de omvang van de verontreiniging, vindt hij wel dat de gemeente nu beter bezig is. ‘Bij de vervuiling van Van Kampen liepen we achter de feiten aan, werden burgers pas laat geïnformeerd. Er is nu ook in kaart gebracht welke plekken in Ugchelen vervuild zijn en er komen plannen om dat aan te pakken. Het is tijd dat Ugchelen eens schoon wordt.’

Gemeente Apeldoorn houdt woensdag 7 februari om 19 uur in De Cantharel een informatieavond voor omwonenden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s